NYHETER 2020-5-16 KL. 14:24

Curovac om knivdådet på Sandgärdsgatan: ”Samma killar som trakasserade oss”

Av Hans Nilsson

Curovac om knivdådet på Sandgärdsgatan: ”Samma killar som trakasserade oss”
En pojke i 15-årsåldern blev knivskuren av två pojkar utanför Kafé de luxe på Sandgärdsgatan nyligen. - På ett år har de gått från stökiga ungdomar till knivdåd. Samhället är för mesigt mot kriminella ungdomar, säger John Curovac. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. En pojke i 15-årsåldern blev knivskuren av två pojkar mitt ibland folk en söndagseftermiddag utanför Kafé de luxe på Sandgärdsgatan. John Curovac på Ica Cityhallen har hjälpt polisen att identifiera de misstänkta gärningsmännen. - Alla tre ingick i de gäng som trakasserade mig och min personal för ett år sedan. På ett år har de gått från stökiga ungdomar till knivdåd. Samhället är för mesigt mot kriminella ungdomar i Växjö, säger John Curovac.
Det var en söndag vid 15.30 för ett par veckor sedan. Ett vittne som Lokaltidningen har pratat med såg att flera pojkar i 15-årsåldern började bråka nära Umami Grill på Storgatan i Växjö.
Bråket fortsatte sedan till Sandgärdsgatan. Utanför Kafé de luxe knivskars en pojke i 15-årsåldern av två andra pojkar i samma ålder. De skar honom med kniv i ansiktet och högg honom i ryggen och ena benet innan de flydde till fots.
Offret fördes till sjukhus. Polisen grep två tonårspojkar misstänkta för grov misshandel.

John Curovac på Ica Cityhallen, en bit bort från knivdramat vet precis vilka pojkarna är. Han har investerat över 70 000 kronor i en kamera i entrén till sin butik. På filmen kan man se delar av knivdramat utspela sig vid Kafé de luxe på Sandgärdsgatan samtidigt som cyklister och fotgängare passerar.
John Curovac och hans personal känner igen både offret och de två misstänk ta gärningsmännen. De brukade hänga i och utanför Ica Cityhallen och skapa oro förra året.
- Sommaren 2019 var de två misstänkta killarna portade i min butik, de hade snattat och hotat personalen flera gånger. Men de kom ändå in i butiken. När jag försökte få ut dem var de väldigt kaxiga och en av dem hotade mig. Jag är säker på att jag såg att han hade en kniv i byxlinningen, minns John Curovac.
- De här killarna är inte okända, polisen har bra koll på dem. Men de är respektlösa mot oss och mot väktare och polisen. Jag ser hur de beter sig, de driver med oss. De vet att de kan göra vad de vill utan att något händer dem. Det är bara när polisen säger att de ska ringa deras föräldrar som de blir nervösa.

John Curovac hade stora problem med ett 50-tal ungdomar i 13-17-årsåldern under stora delar av 2019. Vissa av dem sålde knark och slogs ute på gatan, enligt polisen, kommunen och butiksägare.
Flera av dem snattade på Ica Cityhallen och hotade personal och kunder. Till slut fick John Curovac bort dem från sin butik genom att sätta ljuset på dem och störa dem med sin kampanj ”Taxi till politikerna”.
Sedan i september-oktober 2019 har han inte haft några problem med dem alls.
- De splittrades, en del hänger på Kafé de luxe och längre upp på Sandgärdsgatan och del är på Teleborg och Norr har jag hört, säger John Curovac och fortsätter:
- Nu var det ett knivskärning där en blev skadad, men snart kan det hända värre saker. Steget från kniv till skjutvapen är inte så stort.
- Man kan inte vara mesig mot de här ungdomarna, då gör de som de vill. Man måste sätta gränser tidigt för dem. Jag berättade för polisen och politikerna flera gånger förra året vilka problem jag hade med de här ungdomsgängen, men de verkade inte tro på mig. Samhället gör för lite mot kriminella ungdomar i Växjö.


hans nilsson


En pojke i 15-årsåldern blev knivskuren av två pojkar utanför Kafé de luxe på Sandgärdsgatan nyligen. John Curovac på Ica Cityhallen känner igen alla tre. De brukade hänga vid Ica Cityhallen och skapa oro förra året.. Foto: Hans Nilsson