NYHETER 2020-5-31 KL. 09:59

Curovac: ”Kafé de luxe borde ha bjudit in mig till samarbete”

Av Hans Nilsson

Curovac: ”Kafé de luxe borde ha bjudit in mig till samarbete”
John Curovac på Ica Cityhallen berömmer Kafé de luxe för att de har engagerat sig i problemen med undomsgängen. Men samtidigt påpekar han att en del av de här tonåringarna inte är att leka med. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. - Det är bra att Kafé de luxe vill göra något, men de borde ha bjudit in mig till samarbete. Tillsammans hade vi kunnat hitta en lösning på problemet med de här ungdomarna, anser John Curovac, ägare av Ica Cityhallen.
John Curovac berömmer Kafé de luxe för att de har engagerat sig i problemen med undomsgängen. Men samtidigt påpekar han att vissa av de här tonåringarna inte är att leka med.
- Det här kan gå snett, man måste förstå att några av de här ungdomarna kan växla snabbt till att bli farliga. Vissa av dem rånar, trakasserar, säljer knark och knivhugger varandra. Nyligen var det en knivskärning på Sandgärdsgatan utanför Kafé de luxe med tre killar i 15-årsåldern inblandade, säger John Curovac och fortsätter:
- Nu söker Kafé de luxe frivilliga som på något sätt ska lösa det här samhällsproblemet. Det är bra, engagemang behövs och all hjälp uppskattas.
- Men varför blev inte jag kontaktad? Jag är granne till de luxe och jag är en person som har erfarenhet som offer för ungdomsgängen. Jag har även själv varit på samhällets botten som flykting från krigets Bosnien, som en del av de här ungdomarna. Erfarenhet är väl bra? De här ungdomarna behöver förebilder de kan känna igen sig i och jag skulle kunna vara en sådan.

Nils Hector svarar så här på det John Curovac säger:
- Vi har inte kontaktat någon speciell, utan vi har en allmän inbjudan på Facebook till alla som vill vara med på satsningen. John har liksom alla andra välkomnats att vara med, men han är inte en av alla de som hittills hört av sig, förklarar Nils Hector.
- När det gäller ungdomarna så är det klart att man måste vara vaksam. Vi kommer aldrig tillåta en kriminell verksamhet hos oss, om någon missköter sig avvisar vi den personen. Men jag tror att så länge de känner sig utanför är det risk för att de blir farliga, lägger han till.

När John Curovac har gått in på Kafé de luxe Facebook och läst deras vädjan om frivilla sponsorer till satsningen på de ungdomar som hänger på Sandgärdsgatan har han slagits av en sak.
- Jag ser många vita män och kvinnor som har lajkat det här underbara initiativet, många politiker. Men har de gjort något konkret de senaste dagarna och månaderna för att lösa de här problemen? Vad har de gjort?


hans nilsson