NYHETER 2022-6-9 KL. 16:50

Centerpartiet belönar Grön Stadsby med miljöpris

Av Hans Nilsson

Centerpartiet belönar Grön Stadsby med miljöpris
Centerpartiet i Växjö, här med kommunalrådet Andres Olsson, ger Miljöpriset i år till Anders Haggren och Gunnar Petersson för deras idé om framtidens samhällsplanering, Grön Stadsby. Foto: Jacob Samuelsson, Centerpartiet

VÄXJÖ. Centerpartiet i Växjö delar ut Miljöpriset i år till Anders Haggren och Gunnar Petersson för deras arbete med att ta fram konceptet och framtidens samhällsplanering, Grön Stadsby. - De har gjort ett fantastiskt jobb och nu är det upp till oss att få deras fantastiska idé till att bli verklighet, säger Centerpartiets Andreas Olsson, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.
Miljöpriset är ett årligt pris som Centerpartiet delar ut i samband med den internationella miljödagen den 5 juni. Anders Haggren är före detta lärare på Linnéuniversitetet och sitter i Veabs styrelse. Gunnar Petersson har sin bakgrund från Lunds universitet, och är medlem i Centerpartiet och ordförande för Hela Sverige ska leva Kronoberg.
- Priset ska egentligen gå till någon extern. Men i år när det i Alliansbudgeten finns ett uppdrag om en förstudie av konceptet Grön Stadsby var årets vinnare givna. Det är en innovativ Centervision,.berättar Andreas Olsson.

Centerpartiet beskriver Anders Haggrens och Gunnar Peterssons idé - den Gröna Stadsbyn - som en småskalig, hållbar och miljösmart stadsstadsplanering som prioriterar människors bästa. Det finns närhet till naturen, låga bullernivåer, bra cykel- och gångvägar. Utsläppsneutrala hus, möjlighet till självodling, och smarta lösningar på klimat-och miljöproblem.

En stadsdel där man kan leva självförsörjande och i samklang med naturen, enligt Centerpartiet. Grön Stadsby är en vision för hur man kan bygga i Växjö kommun, hoppas Centerpartiet. I budgeten i Växjö kommun för 2023 finns ett förslag om en utredning om Grön Stadsby.
Nu ser Centerpartiet fram emot att se Anders Haggrens och Gunnar Peterssons idé bli verklighet inom en snar framtid i Växjö kommun.hans nilsson