NYHETER 2020-4-3 KL. 18:53

Caféet på Kupan satsar på drive-in i coronatider

Av Hans Nilsson

Caféet på Kupan satsar på drive-in i coronatider
Nu kan man beställa mat på drive-in på caféet på Röda Korset Kupan på Arabygatan. - Kunden får knacka på fönstret så öppnar vi och tar emot beställningen, förklarar Camilla Ejlertsson, handledare på caféet. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Caféet på Röda Korset Kupan på Arabygatan i Växjö satsar nu på drive-in för att behålla kunder och minska risken för smittspridning. - Det här är ett sätt att möta våra kunder i coronatider, säger Camilla Ejlertsson som jobbar på Kupans café.
I vanliga fall är caféet i Röda Korsets secondhandbutik Kupan en mycket populär mötesplats för alla möjliga människor i olika åldrar.
Men efter att coronasmittan slagit till har antalet besökare och intäkter snabbt minskat. Camilla Ejlertsson, som är handledare på caféet, fick en idé om hur de skulle hantera tappet i försäljningen och minska risken för smittspridning.
Hon föreslog att de skulle öppna en drive-in på Kupan som är öppen klockan 11.00-14.30 från måndag till fredag.

Monica Ravelli, verksamhetschef på Kupan, tyckte det var en lysande idé för att minska risken för spridning av smittan och för att fortsätta få intäkter.
- Jag tände på alla cylindrar. Så vi är nu den första Kupan i Sverige som har drive-in. Vi har tappat mycket kunder i butiken och på caféet den senaste tiden och vi gör allt för att skydda våra kunder och vår personal, förklarar Monica Ravelli.

Om man vill köpa något i caféet utan att gå in kör man till den södra husgaveln på Kupan. Sedan stannar man i höjd med caféet.
- Kunden får knacka på ett fönster så öppnar vi i personalen och tar emot beställningen och betalningen genom fönstret. Man kan komma körande med en bil, men det går lika bra med en cykel eller moped, och man kan gå också, förklarar Camilla Ejlertsson.
Kupan har precis börjat med det här och nu återstår att se hur populärt det blir. Här kan man exempelvis beställa räkmackor, baguetter, kebab, bakad potatis och ägg- och sillmackor.
Kupans secondhandbutik säljer sedan flera år kläder, prylar, möbler, böcker och annat som skänkts till Röda Korset. Hela överskottet går till att hjälpa utsatta människor både nationellt och internationellt.
- Genom butiken och caféet brukar vi få in en och en halv miljon kronor varje år som vi kan skänka, men det kommer vi inte klara om det här med corona fortsätter. Vi är samtidigt väldigt måna om våra anställda och kunder, poängterar Monica Ravelli och fortsätter:
- Vi har 70-plusare som är volontärer på Kupan på lördagar, men det har vi slutat med nu eftersom de är i en riskgrupp. Vi har inte stängt butiken, men om vi märker att kunder har symptom uppmanar vi dem att lämna butiken, och personal med symptom får inte gå hit och jobba.
Röda korset har dessutom börjat köra hem mat åt 70-plusare i Växjö som är i karantän. Det är ett 20-tal volontärer som sköter det åt Röda korset.

hans nilsson



Caféet på Röda Korset Kupan på Arabygatan i Växjö har börjat med drive-in för att behålla kunder och minska risken för smittspridning. Här syns Camilla Ejlertsson, handledare på Kupans café. Foto: Hans Nilsson



Caféet på Röda Korset Kupan på Arabygatan i Växjö har börjat med drive-in för att behålla kunder och minska risken för smittspridning. Det sköts av Camilla Ejlertsson, handledare på Kupans café. Foto: Hans Nilsson