NYHETER 2020-6-19 KL. 16:20

Besök på äldreboendena tillåtet: ”Anhöriga har hört av sig till oss”

Av Hans Nilsson

Besök på äldreboendena tillåtet: ”Anhöriga har hört av sig till oss”
- Anhöriga har hört av sig till oss och sagt att de vill träffa sina äldre. De upplever att det är väldigt jobbigt både för dem och för de äldre att inte få träffas, Ulf Hedin, (M), ordförande i omsorgsnämnden. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Växjö kommun inför nu en möjlighet för omsorgstagare på äldreboendena att träffa anhöriga trots de restriktioner som råder i coronapandemin.- Vi vill göra livet lite lättare för de äldre som känner sig väldigt ensamma nu, säger Ulf Hedin, (M), ordförande i omsorgsnämnden.
I vissa kommuner har man redan infört den här möjligheten för de särskilda boendena. I Växjö har man nu beslutat om maximalt två besökare åt gången eftersom man inte vill att för många möts samtidigt på boendena. Alla besökare ska vara helt fria från luftvägsymptom och symptom på covid-19.
- Man gör på lite olika sätt i olika kommuner. Vi har tittat på de exempel som finns från andra kommuner för att göra det här så säkert som möjligt, förklarar Ulf Hedin (M).

Alla besök sker utomhus och man måste följa reglerna. Besöken ska bokas i förhand och man kan bara boka ett besök åt gången. Vid besöket får man först vänta utanför boendet och ringa till enheten på ett nummer man har fått.
Man måste hålla sig minst en och halv meter från den man besöker. Barn under 12 år, spädbarn undantaget, får inte komma på besök på grund av att det anses svårare för barn att hålla den sociala distansen.
- Anhöriga har hört av sig till oss och sagt att de vill träffa sina äldre. De upplever att det är väldigt jobbigt både för dem och för de äldre att inte få träffas, berättar Ulf Hedin.
- De äldre på boendena känner sig ensamma och mår dåligt i den här situationen när de inte kan träffa sina barn och barnbarn. Nu får de göra det på ett säkert sätt så att det inte finns risk att de blir smittade.

Om man har med sig eget fika får man inte lämna över något till den man besöker, det gäller även saker. Boendet ordnar med fika till omsorgstagaren.


hans nilsson