NYHETER 2021-11-26 KL. 17:00

Bennesved varnar för kompetensbrist i Kronoberg

Av Hans Nilsson

Bennesved varnar för kompetensbrist i Kronoberg
Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar och Kronobergs län, varnar för att det saknas kompetens hos företagen och att det kan hämma tillväxten. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Flera IT-företag i Kronobergs län och i Växjö har gått som en raket i pandemin - men samtidigt finns det en växande oro på företagen: det saknas kompetens och det kan hämma tillväxten.
Det varnar Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar och Kronobergs län, för i en intervju i Dagens Industri.
Kronobergs län med Växjö som draglok beskrivs i Dagens Industri som ett IT-kluster som har fortsatt att gå starkt framåt under coronakrisen.

Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv, berättar i intervjun att de industristarka tillverkningsföretagen i både Kronoberg och Kalmar går som ett spjut ekonomiskt.
Omställningen har gått till satsningar på nya teknikbranscher, som IT. Det har gett stark ekonomisk avkastning och boostats extra under pandemin, säger hon.
Men det finns orosmoln. När Ulrica Bennesved intervjuas säger hon samtidigt att hon nu ser en växande oro hos företagen i Kronoberg. Det är en oro för energiförsörjningen och att det riskerar att bromsa kommande investeringar och klimatarbete. Även bristen på komponenter ställer till det.
- Nu är komponentbristen det stora hotet. Orderböckerna är fulla, men långa leveranstider och kraftigt höjda råvarupriser och fraktpriser är mycket oroande, säger hon.

Men det största hindret för tillväxten i Kronobergs län är kompetensbristen, menar Ulrica Bennesved.
- 8 av 10 företag uppger att det inte hittar rätt kompetens, samtidigt som var fjärde i arbetsför ålder inte försörjer sig själv. Vi har också stora utmaningar gällande arbetskraftsinvandring, då flera branscher är helt beroende av arbetskraft över gränserna. Här handlar det om skiftande behov, från It-specialister till arbetskraft inom gröna näringar, säger Ulrica Bennesved i Dagens Industri.
- Pandemin har medfört att vi tagit stora digitala kliv inom många områden. Hemarbete och flexibilitet ställer nya krav på IT, vilket också skapat mer affärer för IT-bolag. Spelbolag och utveckling inom detta har också varit delar som klarat sig bra.
hans nilsson