NYHETER 2021-7-12 KL. 17:40

Att spara ska ge glädje

Av Josefin Petersson

Att spara ska ge glädje
Karin Sjöblom har nyligen fyllt 87 år och har utbildat i aktie- och fondsparande på Studieförbundet Vuxenskolan i Växjö sedan i slutet på 90-talet, nu har hon även skrivit sin första bok. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. Förra veckan släppte Karin Sjöblom sin första bok, den heter Spara med glädje, ett framgångsrecept. Det är en bok om aktie- och fondsparande. Boken har stor text och många kapitel och är skriven så att, både oerfarna och erfarna ska förstå innehållet och därmed bli inspirerade att börja spara i aktier och fonder.
Karin Sjöblom har nyligen fyllt 87 år och har utbildat i aktie- och fondsparande på Studieförbundet Vuxenskolan i Växjö sedan i slutet på 90-talet. Dessförinnan var hon lärare i 43 år, så att lära ut så andra förstår det kan hon. Boken är uppdelad i 13 kapitel, allt från att månadsspara, spara långsiktigt, sätta mål, risker och lån, till att spara hållbart och investera i sådant som är bra för miljön.
– Har man hållit på med det länge och vet hur det går till, då är det enkelt, men när man börjar och inte vet något är det jättekomplicerat, säger Karin Sjöblom.
Karin Sjöblom fick sin första aktie av sin far när hon var 17 år, därefter sparade hon varje månad. Med undantag för när hon hade små barn och satsade mer på karriären och sparade då inte lika mycket. I dagsläget sparar hon inte till sig själv utan bara till sina barnbarn. Hon kommer från början från Umeå men har bott i Växjö sedan 1966 när hon flyttade för att hon fick en lärartjänst på en skola i Växjö. Hon trivdes bra i Småland sedan tidigare och hade spenderat sina somrar i Älghult hos sina morföräldrar.
Tanken med boken är att den ska locka både unga och gamla som antingen är oerfarna eller erfarna aktie och fondsparare. Därför är hennes bok pedagogiskt uppbyggd och hon har försökt bryta ner det och ha en glad färg på boken. Enligt henne själv gör det sådan skillnad och det är det som kommer göra att hennes bok sticker ut från de böcker som redan finns på ämnet. Meningen var också att boken skulle vara ganska tunn, för att även unga ska orka läsa boken.
– Att lära ut genom Aktiespararna till andra, det är något jag brinner för. Jag har utbildat i aktier sedan i slutet på 90-talet, så det är många som har gått på mina kurser, säger Karin Sjöblom.
I stället för att hennes barnbarn ska ärva pengar när hon gått bort så har de varje år åkt på en resa tillsammans, det har i stället gett dem minnen tillsammans.
För att Karin Sjöblom däremot ska kunna fortsätta många år framöver med att föreläsa så är hennes träning viktig. Hon har i flera år gått till gymmet tre gånger varje vecka, hon går en promenad i en och en halv timme i Fyllerydsskogen med några vänner en gång varje vecka.
– På morgonen går jag ut och hämtar posten sedan går jag och lägger mig igen och innan jag stiger upp igen så har jag löst tre sudoko och ett korsord, säger Karin Sjöblom.
Under årens gång är det många av hennes kursdeltagare som har sagt att hon borde skriva en bok eftersom hon på sina kurser är pedagogisk med inslag av humor. Hon ville därför skriva en ekonomibok som var lättläst men ändå korrekt. När sedan Covid-19 spreds förra året och Karin Sjöblom inte längre kunde hålla kurser så tog hon tag i att skriva boken, Spara med glädje, ett framgångsrecept. När hon åker runt i landet och håller föredrag så tar hon inte betalt utan ber i stället arrangörerna skänka pengar till Läkare utan gränser.
– Det tycker jag är viktigt, man måste vara ödmjuk, sund och klok, det är roligare att jag vet att ett barn får hjälp med vaccin till exempel jämfört med att jag ska ta pengarna själv, säger Karin Sjöblom.
Om Karin Sjöblom någon gång i framtiden ska skriva en till bok så skulle den i stället handla om att åldras värdigt. Enligt henne finns det många unga idag som skriver om det ämnet. Men hon tror att det skulle ge ett annat perspektiv ifall någon som redan upplevt livet skulle skriva om ämnet. Men innan hon funderar mer över nästa bok vill hon landa i allt med den första boken som hon skrivit nu. Hon berättar dessutom att det sägs vara två gånger i livet när det är stor risk att dö.
– När man föds och när man fyller 65 och går i pension, för att många tänker att det tar slut då. Men det finns mycket kvar av livet även då, säger Karin Sjöblom.
Nybörjarkurserna är de som går bäst men även kursen som heter ”Spara på hållbart vis” går bra, i början var det bara kvinnor som kom på den kursen men nu har även män börjat komma. Karin Sjöblom berättar att spara hållbart innebär att spara i sådana aktier och fonder som gynnar klimatet och miljön. Något som Karin Sjöblom brinner extra mycket för är att lära kvinnor spara i aktier och fonder. Hon har mött många kvinnor genom åren som säger att det är deras man som sköter den biten. Men hon tycker att kvinnor borde lära sig att inte luta sig mot sina män utan att de kan göra saker själva.

Josefin Petersson



– Har man hållit på med det länge och vet hur det går till, då är det enkelt, men när man börjar och inte vet något är det jättekomplicerat, säger Karin Sjöblom. Foto: Josefin Petersson


Dessutom ger hon fyra tips till den som vill börja spara i aktier och fonder.
1: Spara långsiktigt
2: Månadsspara
3: Spara hållbart
4: Sprid riskerna