NYHETER 2020-11-6 KL. 19:22

Arbetarson från Perstorp nytt kommunalråd för C

Av Hans Nilsson

Arbetarson från Perstorp nytt kommunalråd för C
Centerpartiet i Växjö har utsett ett nytt kommunalråd, det är 31-årige Andreas Olsson. - Jag är hedrad över att få det här uppdraget, säger Andreas Olsson. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Centerpartiet har utsett ett nytt kommunalråd i Växjö. Det är 31-årige Andreas Olsson som tar över efter Eva Johansson på den posten den 1 januari 2021.
- Jag är en arbetarson från Perstorp som har Centerpartiet i ryggmärgen, och jag är hedrad över att få det här uppdraget, säger Andreas Olsson.
Det är Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp och kretsstyrelse som enhälligt har valt Andreas Olsson till nytt kommunalråd efter att Eva Johansson har bestämt sig för att kliva av.

Andreas Olsson är född och uppväxt i bruksorten Perstorp i norra Skåne. När han var 20 år började han engagera sig politiskt i Centerpartiet i Perstorp.
Samhällsutvecklingen i hembygden och ett intresse för rikspolitik väckte det politiska engagemanget hos honom 2009.
- Mina föräldrar är arbetarklass. Min pappa är industriarbetare och mamma är undersköterska, så visst är jag en arbetarson i grunden. Jag tyckte att Centerpartiet hade den bästa helheten när jag började engagera mig i samhällsfrågor, förklarar Andreas Olsson.
- Jag kände att de hade en bra struktur för hur man bygger upp ett samhälle, ett bra jordbruk och ger bra förutsättningar för jordbrukare.
Andreas Olsson flyttade till Växjö 2011 och utbildade sig till gymnasielärare i idrott och historia vid Linnéuniversitetet.
Apropå historia så är Torbjörn Fälldin, statsminister 1976–1978 och 1979–1982 och Centerpartiets partiledare 1971–1985, hans stora politiska förebild.

I Växjö gick han med i Centerstudenter och engagerade sig med tiden i lokalpolitiken. Från 2015 satt han som ledamot i nämnden för Arbete och Välfärd. Sedan valet 2018 är han gruppledare i fullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott.
Centerpartiet skriver i ett pressmeddelande att man valde Andreas Olsson till kommunalråd för att han som gruppledare har visat en stark vilja att i Blågröna Växjö driva Centerpartiets förslag och idéer. Han brinner för att sätta partiets prägel på den politik som utvecklar kommunen.

Andreas Olsson anser att Växjö måste axla rollen som en stark motor i regionen på ett tydligare sätt. Han pekar på vikten av ett bra samarbete i länet som en faktor för en regional utveckling.
- Jag ser med spänning fram emot att ta mig an den här posten och göra ett bra jobb som kommunalråd. Jag har en modern politisk ledarprofil, och jag vill bilda ett vinnande lag för en valframgång 2022 med båda nya och erfarna politiker, säger Andreas Olsson.
- Jag vill vara ute bland föreningar, medborgare och företag och prata med dem och lyssna på vad de vill. Jag vill jag arbeta för en trygg vård och omsorg i Växjö, en bra skola i hela kommunen och att förbättra företagsklimatet så att vi blir en av landets bästa kommuner och en hållbar landsbygdsutveckling.

hans nilsson