NYHETER 2021-7-10 KL. 17:40

Antal barn i skuldsatta familjer i Växjö minskar

Av Hans Nilsson

 Antal barn i skuldsatta familjer i Växjö minskar
Antalet barn i Växjö kommun som lever i en familj där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden har minskat sedan förra året, enligt Kronofogden. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Antalet barn i Växjö kommun som lever i en familj där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden har minskat sedan förra året.
I början av juni i år levde 1 298 barn i Växjö kommun i en sådan situation - en minskning med 114 barn jämfört med samma tid förra året, enligt Kronofogden.
Sommaren kan vara en jobbig tid för barn som lever i familjer som har svårt att få pengarna att räcka till. Faktorer som arbetslöshet, medelinkomst och utbildningsnivå påverkar.
Över 175 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.
Det är en minskning med tre procent jämfört med samma tid förra året, men på Kronofogden befarar man att den positiva trenden kan vända till det sämre.
- Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn i landet som lever i ekonomisk utsatthet. Hittills har pandemin främst drabbat människor med små ekonomiska marginaler, där många redan hade skulder hos Kronofogden. Tyvärr pekar andra undersökningar vi har gjort på att många barnfamiljer får allt svårare att klara sina utgifter, säger Tina Häggmark på Kronofogden i en presskommentar.
För Kronobergs län handlar det om 3 244 barn i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Högst andel barn i skuldsatta familjer har Lessebo med 14 procent, lägst andel har Älmhult med 4 procent.
Kronofogden och Bris samarbetar för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Samarbetet handlar mest om att sprida information till barn om att de inte är ensamma om sin situation, att det inte är deras fel och att det alltid finns någon att prata med om hur livet är just nu.
Barn upp till 18 år kan dygnet runt ringa till Bris kuratorer anonymt på gratisnumret 116 111, chatta, mejla och skriva inlägg på Bris forum. Vuxna kan också få stöd från Bris och Kronofogden kring hur man kan prata om de här frågorna med sina barn.

Hans Nilsson

Så kan man prata om ekonomi med barn
• Föräldrar vill oftast skydda sina barn genom att inte berätta om sin ekonomiska oro. Men barn känner av situationen mer än vuxna tror, och behöver vuxnas hjälp att förstå. Det som är obegripligt är ofta skrämmande, kanske gör sig barnet en bild av att läget är värre än det är.
• Många barn försöker underlätta för sina föräldrar, till exempel genom att avstå från att fråga och berätta om vissa saker. Som förälder kan man trygga barnet med att man tar ansvar för familjens ekonomi.


Barn i familjer med skulder hos Kronofogden
Kommun Antal barn Antal barn i hushåll med skulder Andel (%)
Alvesta kommun 4 783 404 8 %
Lessebo kommun 2 026 282 14 %
Ljungby kommun 5 695 431 8 %
Markaryds kommun 2 183 226 10 %
Tingsryds kommun 2 332 243 10 %
Uppvidinge kommun 1 991 179 9 %
Växjö kommun 20 654 1 298 6 %
Älmhults kommun 4 285 181 4 %
Kronobergs län 43 949 3 244 7 %