Klik venligst
NYHETER 2020-2-25 KL. 09:36

Anna Tenje (M): ”Stefan Löfven är Sveriges sämste statsminister någonsin”

Av Hans Nilsson

Anna Tenje (M): ”Stefan Löfven är Sveriges sämste statsminister någonsin”
- Det är fruktansvärt att barn blir rånade. Vi har även sett i Växjö att rekryteringen av unga pojkar till kriminella gäng har varit markant. Det måste bli stopp på det här, säger Anna Tenje(M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Statsminister Stefan Löfven (S) menar att det ökade antalet barn- och ungdomsrån bland annat har med Alliansens skattesänkningar att göra. Det har fått Anna Tenje, andre vice ordförande i Moderaternas partistyrelse, att ilskna till rejält.
- Stefan Löfven är pinsam, han är Sveriges sämste statsminister någonsin, säger Anna Tenje.
Rån och våldsbrott där barn under 18 år är offer har mer än fördubblats de senaste åren i Sverige, enligt en rapport från polisen.
Ofta är även gärningsmännen minderåriga eller inte ens straffmyndiga, med andra ord under 15 år.
Vid dessa brott har förnedring, våld och kränkning blivit allt vanligare, enligt polisen.

Den här trenden har märkts av även i Växjö de senaste åren. Så sent som i förra veckan ska två pojkar i tioårsåldern ha blivit utsatta för ett rånförsök i Växjö av ett gäng i 13-14-årsåldern som förskte tvinga sig till pengar.
Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö, reagerar med avsky inför rånen som nu drabbar barn i Växjö och på andra platser i Sverige.
- Det är fruktansvärt att barn blir rånade, det är en våldsutveckling med förnedrande inslag som är obegriplig. Vi har även sett i Växjö att rekryteringen av unga pojkar till kriminella gäng har varit markant. Det måste bli stopp på det här. Utvecklingen har gått åt fel under lång tid, säger Anna Tenje och fortsätter:
- Det beror på slapphet och flathet från det svenska samhället. I takt med att vi har tagit emot flyktingar har vi inte klarat integrationen och att förklara för dem vad samhällskontraktet innebär.

Anna Tenje blev väldigt upprörd när hon hörde statsminister Stefan Löfven(S) förklara brottsutvecklingen hos unga bland annat med att Alliansen sänkte skatterna när de satt vid regeringsmakten 2006-2014.
- Det är befängt att sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare skulle ha med ökad brottslighet att göra hos barn och unga. Jag skäms över att Sverige har en sådan statsminister, han är den sämste statsministern i Sverige genom tiderna, tycker Anna Tenje.
- Löfven har ju precis avskaffat värnskatten och med hans logik är det väl därför som antalet sprängningar, väpnade rån och organiserad brottslighet ökar.
Anna Tenje anser att det krävs en skärpt lagstiftning med tydligare och snabbare reaktioner för att hantera den grova kriminaliteten bland unga. Slopad ungdomsrabatt är ett av förslagen från Moderaterna som ska upp i justitieutskottet.
Lokalt i Växjö pekar hon på att man har börjat försöka hantera brottsutvecklingen hos unga.
- Sedan i somras har vi i Växjö omhändertagit fyra pojkar, som var misstänkta för grov brottslighet, enligt LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Jag hoppas också att vi får kommunala odningsvakter i Växjö, säger Anna Tenje.


hans nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter

SENASTE NYTT

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER