NYHETER 2021-10-15 KL. 16:20

Allt fler företagare saknar tjänstepension

Av Hans Nilsson

Allt fler företagare saknar tjänstepension
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

KRONOBERG. Småföretagare som sätter undan pengar till tjänstepension i Kronoberg fortsätter att minska. Det är nu hela 34,6 procent av företagen i regionen som inte sätter undan pensionspengar.
Det är Länsförsäkringar som tagit fram statistik över hur det ser ut med pensionsbesparingarna hos de som driver små företag. Och den visar att det blir allt färre företagare som har en tjänstepension. På fem år har andelen ökat med 7,1 procent i Kronoberg.
– Om du som företagare drömmer om ett liv som pensionär där du har möjlighet att vara aktiv och resa eller uppleva andra saker är det viktigt att se till att du har tjänstepension eller lägger undan pengar till ett eget motsvarande sparande. Har du tjänstepension har du oftast även bättre skydd vid långvarig sjukdom, olycksfall och dödsfall, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Den som har en lön på 36 000 kronor måste spara ungefär 2 000 kronor per månad för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 46 000 kronor i månaden behöver sätta undan nästan 3 000 kronor.
– Tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen då den kan stå för närmare hälften av den sammanlagda pensionen, säger Trifa Chireh.

anders jönsson