NYHETER 2021-11-19 KL. 17:00

Aktivist slog till mot jaktlag - dömd i tingsrätten

Av Hans Nilsson

Aktivist slog till mot jaktlag - dömd i tingsrätten
Lokaltidningen skrev i augusti 2019 om vandaliseringen av jakttorn och jaktstugor i trakten av Växjö. En 33-årig man i en ort i Växjlö kommun har nu dömts till villkorlig dom i Växjö tingsrätt för dessa brott. Foto: Faksimili

VÄXJÖ. Den 33-årige man som 2019 förstörde jakttorn och vandaliserade jaktstugor i trakten av Växjö har nu dömts till villkorlig dom i Växjö tingsrätt. Han ska dessutom betala närmare 70 000 kronor i skadestånd till de drabbade jaktlagen.
Sommaren 2019 var det en våg av sabotage mot jaktlag i skogsmarkerna utanför Växjö.
De som låg bakom kallade sig för Hunt Saboteurs, (HSS), och de uppstod 2017. Det är den första organiserade aktivistgruppen mot jakt i Sverige.
De vill sabotera och demonstrera mot jakt, och de skriver på nätet: ”Vi skyr inga medel för att skydda djur”. Från Kalix till Kristianstad förstördes flera hundra jakttorn inför älgjakten 2019.
Växjö var ett av de mest utsatta områdena för denna aktivism 2019. Polisen beräknade att nära 100 jakttorn i Växjötrakten drabbades av skadegörelsen under juni och juli 2019.

Lokaltidningen intervjuade Mats Obitz i Vikensved. Han var en av de jägare som tvingades förhålla sig till jaktsabotagen och aktivisterna och att flytta pass från vägkanter och bli mer vaksam.
- Redan förra året sågade de ned ett 40-tal jakttorn i trakten av Gårdsby och Vikensved. För någon månad sedan slog de sönder och sprayade en husvagn som vi använde som åtelkoja. Det var även ett jaktlag i grannbyn som drabbades. I det jaktlaget fanns det ett par poliser som anmälde det, berättade Mats Obitz för Lokaltidningen.
- Alla jägare är uppmärksamma på det här nu. Vi kommer tänka på var vi sätter upp jakttornen i fortsättningen. Vi kan inte ha dem utmed vägen för där syns de. Vi får bära in dem en bit in i skogen, fortsatte han.
Förutom initialerna för gruppen som sysslar med sabotageaktioner var det sprayat ”mördare” och ”död åt jägarna” på en husvagn som jaktlaget använde som åtelkoja.
- Jag jagar inte för att mörda, jag anser att jag bedriver viltvård som jägare och jag är den störste djurvännen. Så jag har gott samvete, förklarade Mats Obitz.

Redan 2019 grep polisen den nu 33-årige mannen som misstänkt för de här brotten och han häktades snart. Mannen är från en mindre ort i Växjö kommun och är inte känd hos polisen sedan tidigare. Men han misstänktes ha kopplingar till aktivisterna i Hunt Saboteurs.
Polisen hade upp märksammat mannnen då han misstänktes för narkotikabrott. I samband med en husrannsakan hos honom hade polisen hittat flera föremål som kopplades till skadegörelse av jaktstugor och jakttorn.
Polisen lyckades dessutom återskapa raderad och krypterad film som visade mannen och hans kumpaner då de gjorde inbrott och förstörde vid jaktstugor.
Det fanns också film som visade hur de gav sig på byggnader och fordon vid lantbruk och en film med minkar som släpptes ut ur sina burar.
Nyligen föll domen i Växjö tingsrätt mot mannen som åtalats för flera brott mot jägare och lantbrukare i trakten av Växjö, rapporterar tidningen Jakt och Jägare.
Mannen dömdes till villkorlig dom för grov skadegörelse och han ska betala närmare 70 000 kronor i skadestånd till sina offer och 40 000 kronor som ersättning för försvaret. Polisen misstänker att 33-åringen ihop med någon annan ska ha vandaliserat 27 jakttorn våren och sommaren 2019 genom att såga av benen på dem och slagit sönder en koja och tre jaktstugor.
Rätten beslutade också att den dömde mannen inte får de 15 burkar sprayfärg, två bräckjärn, tre sågar och en kamera som förverkats. Den 33-åringe mannnen nekar till de brott han dömts för och han vill inte betala skadestånd.


hans nilsson