NYHETER 2022-1-24 KL. 12:53

17 000 tulpaner och 6000 penséer - har fått en ny ägare

Av Josefin Petersson

17 000 tulpaner och 6000 penséer - har fått en ny ägare
Arbetet med de 17 000 tulpanerna är något mer komplicerat. De har ett utrymme som kallas lökkällare, där drivs tulpanerna under vintern för att rota sig och plockas sedan upp i det uppvärmda växthuset där de skördas i knopp. Foto: Josefin Petersson

KALVSVIK. 2011 föddes Sara Bäckmos dröm om att vara självförsörjande på grönsaker, odlingen har sedan dess vuxit från 350 till 500 kvadratmeter. Det konceptet kallas Skillnadens Trädgård, vid årsskiftet tog hon över Kalvsviks Handelsträdgård och skriver just nu på sin åttonde bok.
– Anna-Stina som drev den innan kommer att vara kvar och lära upp mig så att jag klarar av att axla ansvaret med både odlingarna och affärsverksamheten. Jag har inte tänkt i de banorna förut, men Anna-Stina och jag började prata om att det kanske skulle vara möjlig en dag, nu blev det tillfälle när hon ville gå ner i tid så nu är tanken att hon ska lära upp mig, säger Sara Bäckmo.

Hennes förhoppning är att kunna väva ihop hennes privata odlingar som heter Skillnadens Trädgård med Kalvsviks Handelsträdgård. Skillnadens Trädgård är hennes privata odlingar som hon startade för att försöka bli självförsörjande på grönsaker, vilket hon är idag.

Sara Bäckmo startade Skillnadens Trädgård 2011, hennes mål var då att prova om man kunde bli självförsörjande på grönsaker i en villaträdgård utan någon större erfarenhet. Från början var odlingen 350 kvadratmeter och har nu vuxit till 500 kvadratmeter. Hon har nu varit självförsörjande på grönsaker i 10 år. Ganska snabbt började hon även att dela med sig av sin resa i sociala medier för att inspirera andra, hon har även en av världens största trädgårdbloggar och skriver böcker.
– 2011 kom jag på den briljanta idén att jag skulle bli självförsörjande på grönsaker. Då sa jag till mig själv och till min man, att om jag lyckas med det, då ska jag skriva en bok om det, för jag hade inte läst om någon annan som gjort samma sak, tre år senare var det verklighet, säger Sara Bäckmo.

Just nu är det säsong för planteringsväxter och lökväxter, bland annat odlas det just nu tulpaner och penséer men också kruktomater. Sara Bäckmo är även på gång med sin åttonde bok, i dagsläget får hon många frågor om generell odling och det är också det som den åttonde boken ska ge svar på, helt enkelt svar på de vanligaste odlingsfrågorna.

På Kalvsviks Handelsträdgård odals året om, bland annat förbereds det 6000 penséer och 17 000 tulpaner. De 6000 penséerna odlas i ett växthus som håller sig precis över frostgränsen. Arbetet med de 17 000 tulpanerna är något mer komplicerat. De har ett utrymme som kallas lökkällare, där drivs tulpanerna under vintern för att rota sig och plockas sedan successivt upp i det uppvärmda växthuset där de skördas i knopp. Sedan lagras de några dagar innan kunderna köper dem, detta gör att de står i två veckor efter att kunderna har satt dem i vatten hemma.
– Jag ser fram emot att få ihop pusselbitarna som gör att året hänger ihop, i min villaträdgård har det mest varit fokus på odling under den varma delen av året, nu går det att odla året runt med tanke på växthusen. Men jag ser även fram emot kundkontakten med de som besöker trädgården men också på torget i Växjö. Jag har inte behov av att ändra en massa utan vill bara lära mig av Anna-Stina, säger Sara Bäckmo.
Josefin Petersson


Foto: Josefin Petersson



En av Anna-Stinas specialiteter är att göra olika blomstergrupper. I stället för att köpa med olika växter hem och hoppas på att de växer så kan man köpa en blomstergrupp. Foto: Josefin Petersson