EXTRAMATERIAL 2021-11-30 KL. 11:00

Vinner "Årets bästa måltidslitteratur" för sin kokbok

Av Thomas Edgren

Måltidsakademien har utsett årets bästa måltidslitteratur 2021 och det står klart att örebroaren Anders Johnsson dels tagit hem priset för “Regional måltidslitteratur” och dessutom vunnit “Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier” för sin kokbok "Härifrån - råvaror, recept och relationer".

Vinner
"Härifrån - råvaror, recept och relationer" innehåller 184 säsongsbaserade recept.

— Det känns helt galet kul och nästan lite overkligt att få det här priset i den stenhårda konkurrens vi har i Sverige. Bäst alla kategorier är ju svårslaget, vi är oerhört stolta och superglada såklart. Jag vill med den här boken visa vilka smarriga råvaror vi har här i vår närhet, året runt. Det här priset delar vi med de riktiga hjältarna bakom maten, bönderna, säger Anders Johnsson.

"Min matlagning är enkel"
— Min matlagning är enkel. Den går ut på att laga ärlig och kärleksfull mat. Maten får gärna vara kreativ, överraskande och spännande, men framför allt måste det vara gott, riktigt jäkla gott, menar Anders Johnsson.

- Det får aldrig vara på bekostnad av djur eller natur. Att använda de bästa råvarorna för årstiden från små producenter, allra helst här i närheten, är en självklarhet. För det blir faktiskt ännu godare när vi vet vem som tagit väl hand om djuren, odlat grönsakerna utan genvägar och fiskat hållbart. Många har sagt det före mej och fler kommer säga det efter, riktigt god mat börjar med riktigt goda råvaror.
-
184 säsongsbaserade recept
Härifrån - råvaror, recept och relationer innehåller 184 säsongsbaserade recept där Anders Johnsson bjuder in till sitt kök och visar hur man enkelt kan laga kvällsmaten, snabblunchen eller finmiddagen. Alla recepten är baserade på lokala råvaror, där han förmedlar betydelsen av att se sammanhanget över hur allt hänger ihop med producent, natur och årstid.

Reportage med bönder
Boken innehåller även reportage med bönder och producenter som värnar om och ser glädjen i att få fram lokala råvaror. De åtta ekologiska gårdarna/producenterna som Anders Johnson besöker ligger i närheten av Örebro. Andreas Hylthén har fotograferat, och Pelle Svensson har skrivit bokens reportagetexter.

Källa: Gul PR
Trion bakom "Härifrån - råvaror, recept och relationer": Pelle Svensson, som skrivit bokens reportagetexter, kocken Anders Johnsson och fotografen Andreas Hylthén. Foto: Gul PR.