BUSINESS 2022-9-1 KL. 09:15

Tidsbrist - stor bromskloss för landets chefer

Av Thomas Edgren

Att söka nytt jobb kan vara en utmanande process för många. Så även för cheferna som sitter på andra sidan CV:t. ”Rekryteringsrapporten 2022” – som tagit tempen på landets chefer och rekryterare visar att en fjärdedel upplever tidsbrist som en stor utmaning under en rekrytering.

Tidsbrist - stor bromskloss för landets chefer
”Tidsbrist ska inte få vara ett hinder för en väl genomförd rekrytering”, menar Jenny Sandén, Workspace Recruit, som nu utvecklat en rekryteringsplattform. Foto: Lisa Wikstrand

I ”Rekryteringsrapporten 2022” har 513 chefer och rekryterare över hela landet fått svara på frågor om allt som rör en rekrytering. Resultatet synliggör många utmaningar. Att få tiden att räcka till under en rekrytering är något som de allra flesta, 26 procent, anser är svårast. Främst gäller det tid för att intervjua men även för att svara på frågor och ansökningar vilket 21 procent uppgett är de största utmaningarna.
– Brist på tid kan leda till att en tjänst inte fylls eller att fel person får jobbet. Tidsbrist ska inte få vara ett hinder för en väl genomförd rekrytering. Det var med denna vision vi utvecklade rekryteringsplattformen Workspace Recruit. För att underlätta och göra processen smidigare för alla inblandade. Resultatet från rapporten visar tydligt varför vårt arbete är viktigt, säger Jenny Sandén, marknadschef på Workspace Recruit.

Rapporten visar även att det finns saker som kan förenkla processen och bespara tid. Kortare CV:n och digitala möten är något som var femte svarande anser skulle underlätta rekryteringsprocessen.
Även CV-mallar är något 19 procent av de svarande uppger hade förenklat vid en rekrytering. Desto färre är intresserade av begåvningstest, något som endast tolv procent angett. I rapporten fick respondenterna även svara på frågan om hur länge en ansökande bör ha stannat på en arbetsplats för att det ska vara lämpligt att ange i ett CV. De flesta uppgav mellan sex månader och ett år.
– Det finns de som tror att digitaliserad rekrytering skapar ett opersonligt intryck men faktum är att det oftast blir tvärt om. En digitaliserad process kan säkerställa att alla som söker blir bemötta på samma sätt. Att ingen ansökan lämnas obesvarad och att samtliga får den information de behöver. Det tjänar alla på, inte minst företaget som säkerställer en god relation till kandidaterna, avslutar Jenny Sandén.

Thomas Edgren

Fotnot. Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av Workspace Recruit i mars 2022. Totalt har 513 chefer och rekryterare över 18 år runtom i Sverige deltagit i undersökningen.