ALVESTA 2022-4-18 KL. 09:59

Guldkantad företagsgala i Alvesta

Av Josefin Petersson

Guldkantad företagsgala i Alvesta
Årets företagare i Alvesta kommun gick till VD:n Henrik Engström och företaget Torps Byggelement, här tillsammans med Paul Henriksson till vänster som är fabrikschef. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. I fredags förra helgen hade Företagarna i Alvesta kommun bjudit in till gala med anledning av att dela ut priser till årets företagare i Alvesta kommun, årets UF-företag, årets unga företag, årets nyföretagare och årets utveckling. Kvällens konferencier var Veronica Anderberg som till vardags är regionchef på Ung Företagsamhet Kronoberg. Det var ett 100-tal gäster som deltog under kvällen och det bjöds på trerätters middag ifrån Rådmannen och underhållning, vilken artisten Magnus Lang stod för.

Kvällens första utmärkelse som delades ut var priset till årets UF-företag, företaget WineDesign UF som har rötter i Alvesta kommun. Motiveringen av WineDesign UF som årets UF-företag löd, att inreda med stil och samtidigt göra ett klimatsmart val är ju en strålande idé. Så att det är många som vill köpa miljövänliga och unika inredningsartiklar av gamla vinflaskor är inte konstigt. Att dessutom ständigt produktutveckla med olika typer av glas har lett till en imponerande försäljning och det märks att man på ett ambitiöst sätt kämpar med sitt företag. WineDesign UF består av Malin Salomonsson, Vera Åkesson, Ida Hellsten och Thea Torstensson.

– Vi har framför allt lärt oss hur det är att driva företag men också hur det är att stå och prata inför publik. Företagande är väldigt roligt och det är vi alla eniga om, så på något sätt hoppas vi få fortsätta med företagande framöver även efter WineDesign UF, säger Malin Salomonsson ekonomiansvarig och Ida Hellsten VD för WineDesign UF.

Priset till årets unga företagare gick till Linus Kvist med företaget Emballage & Transport i Gemla AB. Motiveringen löd enligt följande, hen har sedan övertagandet av företaget 2017 fyrdubblat företagets omsättning och fördubblat personalstyrkan, detta har främst skett genom stora nyinvesteringar och effektiviseringar i företaget. Hens positivitet, nyfikenhet och entusiasm genomsyrar hens umgänge med medarbetare och kontakter med kollegor, leverantörer och kunder. Hen ser inga hinder utan bara möjligheter, Företagarna i Alvesta önskar en så kallad spikad framgångssaga.

– Det känns jättebra och är superkul verkligen och jag är otroligt ärad för detta, sedan måste jag också tillägga att det är inte bara jag som har vunnit detta priset utan det är hela Emaballage & Transport i Gemla, säger Linus Kvist, VD för Emaballage & Transport i Gemla AB.

Företaget som i år tilldelades priset, årets nyföretagare var Lizette Olsson och företaget Caspera Management Consulting AB. Motiveringen löd, modig, lyhörd och inovativ, är egenskaper som jag skulle säga att den här företagaren har. Resan tycker jag är extra kul, hon utgick från att hon hade kompetens och en plan om att vara egenkonsult och tog steget och startade företag, på bara ett par år har hon tripplat sin omsättning och har sex anställda.

– Jag har känt länge att jag vill driva eget, men modet att ta steget är rätt tufft och det är lätt att vara trygg i en anställning. Men det har gått så himla bra och jag är så tacksam för det, säger Lizette Olsson, VD för Caspera Management Consulting AB.

Dessutom delade Smålandsposten ut priset årets utveckling. Priset gick till Alvesta Folkets Hus och det motiverades med följande, ett samhälle är aldrig komlett utan en ordentlig knutpunkt, en plats där man kan träffas för att skratta och uppskatta god mat och bli underhållen. En plats där man kan fly undan verkligheten om än för en liten stund, helt enkelt en plats där alla är välkomna. Därför vill vi visa vår uppskattning till Alvesta Folkets Hus för den resa de har gjort och den mötesplats de har skapat.

– Det känns kul att en 85 år gammal förening kan bli årets utveckling, vi ska bli södra Sveriges nöjescentrum, de internationella artisterna ska turnera i Malmö, Alvesta, Göteborg och Stockholm, säger Jacob Hector.

Innan det sista priset delades ut gav Ola Agermark som är näringslivsansvarig för Alvesta kommun lite peppande företagsfakta.

– Alvestas näringsliv kan sammanfattas med fem S, det står för samarbete, solida företag, seniora i betydelsen i att företagen i Alvesta är äldre än snittet, starka ni står starka när det blåser och smålänning, det är faktiskt något bra vi jobbar på och ger inte upp, det gör man inte i Alvesta så jag vill tacka för att ni finns och att jag får jobba med er, säger Ola Agermark näringslivsansvarig i Alvesta kommun.

Kvällens höjdpunkt och det som alla väntat på var utdelningen av priset till årets företagare i Alvesta kommun, priset har delats ut sedan 1993, priset gick till Henrik Engström och företaget Torps Byggelement AB. Motiveringen löd, årets företagare har genom att samla kompetens och utnyttja lokal arbetskraft och lokala leverantörer, genom att visa sig vara en pålitlig och kompetent tillverkare av prefabricerade byggelement och har på ett positivt sätt ökat både företagets omsättning och lönsamhet. Kunskap och kvalité genomsyrar hans arbete. Han har genom sitt engagemang ökat och prioriterat företagets strategi, att måna om de väsentliga kraven på utveckling.

– Vi lägger till det sjätte S:et, vi är stolta, det här är ingen enmansshow utan det är ett vi, det roligaste är alla möten med alla människor, det blir inget utan att det är människor med i bilden, säger Henrik Engström, VD för Torps Byggelement AB.

Josefin Petersson

Årets företagare gick till VD:n Henrik Engström och företaget Torps Byggelement, här tillsammans med Paul Henriksson. Foto: Josefin Petersson
Årets unga företagare blev Linus Kvist och företaget Emballage & Transport i Gemla AB. Här med Johan Ennerfel. Foto: Josefin Petersson
Årets nyföretagare blev Lizette Olsson och företaget Caspera Management Consulting AB, här tillsammans med Henric Westergren. Foto: Josefin Petersson
UF-företag blev WineDesign UF, bestående av från vänster Malin Salomonsson, Thea Torstensson, Vera Åkesson och Ida Hellsten. Foto: Josefin Petersson
Årets utveckling blev till Folkets hus, från vänster Pär Claesson, Jacob Hector, Folkets Hus och Tina Jonsson. Foto: Josefin Petersson